Paradigma váltás vezetőknek

By Aaron De Smet (2018. február 27.)

fordította: Faragó Tamás

A cikket eredeti nyelven ide kattintva érheti el!


A szervezeti agilitás egzisztenciális válságot fog hozni a középvezetőknek. Miközben még mindig nélkülözhetetlen, hogy látnok vezetők a nagy képet nézzék, sok elgondolás születik alacsony szinten és halad felfelé. A döntések pedig valós időben leginkább a végrehajtás szintjére kerülnek.

Következésképpen, egy agilis szervezetben a hagyományos középvezetői szerep – hogy kommunikál, irányít, ellenőriz – megszűnik.

Néhány cég le is építi a középvezetői szintet. Marad a szenior vezető csapat a vállalat tetején miközben mindenki más a közvetlenül a munkát végzők vagy az őket ellenőrzők közül kerül ki. „Például a finn, agilis otthoni gondozást végző vállalat, a Debora mind a 700 ápolója önmenedzselő teamekben dolgozik, és közvetlenül a vezérigazgatónak riportol, nincs közbülső szint.

Mire van szükség ebben a paradigma- és kultúraváltásban? Az egyik legnagyobb kihívás a vezetők szerepének átalakítása, újragondolása lesz.

Ahogyan Stanley McChistal ezredes javasolja a ’Team of Teams’ című könyvében: „a kísértésnek, hogy úgy vezessünk, mint egy sakkmester, a szervezet minden lépését kontrollálva, át kell adnia helyét a kertész szemléletének, ami sokkal inkább lehetővé tesz, mint irányít.”

A Zappos vezetője a város polgármestere analógiáját használja a vezetői szerep újragondolására, mondván, hogy a polgármester sem közli a lakosokkal, hogy mit csináljanak, vagy hol lakjanak. Ehelyett bizonyos infrastruktúrát hoz létre, amit a városnak mindenképpen biztosítania kell, mint a közművek: a víz, az energia, a szennyvíz és alapvető szabályokat, amiket a város betartat. De nagyobb részben az, ami akkor történik, amikor a város növekszik és fejleszt, az önszervezés eredménye, amit a város lakói, vállalkozásai és egyéb szervezetei hoznak létre.

Teljesen nyilvánvaló, hogyan kell változnia a vezetői szerepnek egy agilis szervezetben:

  • A kutatás jelzi, hogy a szervezeti agilitáshoz vezető út a kezdőponttól függ. Egyértelmű, hogy a vezetői és kulturális kihívások hasonlóak lesznek, és különösen kínzóak a nagy, lassú bürokráciáknak. Akkor is gyorsabb változásra kell ösztönözni, ha egy management réteg félelemből és tudatlanságból az agilitás szabotázsával fenyeget.
  • A menedzsereket egyetlen magatartás-készletnek az alkalmazására készítették fel, és jutalmazták egész karrierjükön át. Nagyon próbára fogja őket tenni, hogy lemondjanak a kontrollról, és magukévá tegyék a vezetés, a menedzselés egy teljesen más megközelítését.
  • A jövő vezetői csak alázattal és kíváncsisággal fognak boldogulni. A kontroll elhagyásával együtt jár, hogy a vezető tudása a szervezetről hiányossá és nagyon is egyszerűvé válik. A szervezet gyakran kitalál, fejleszt majd valamit, gyorsan mozdul, és jóval okosabb és tehetségesebb lesz, mint a részeinek egyszerű összege; de csak akkor, ha a vezető irányítani, befolyásolni, inspirálni tudja kontroll nélkül és alázattal.
  • A vezetőknek több időt kell tölteniük tényleges munkával, és kevesebbet mások irányításával és ellenőrzésével. A sikeres szervezeteknek sokkal több olyan vezetőjük lesz, akik alulról emelkednek fel, sokkal több hozzáadott értéket tartalmazó munkát végeznek el, kevesebb főnökkel, és sokkal kevesebb „főnökösködéssel másokon”, ami kiváltképp nem ad hozzá semmilyen értéket.

Amikor arra kérem a két lányomat, hogy pakolják ki a mosogatógépet, és a nagyobbik elhatározza, hogy felügyeli a kisebbet, ez két dolgot eredményez. Az egyik, hogy a kisebbik dühös és szomorú lesz. A másik, hogy a mosogatógép lényegesen lassabban ürül ki. Megtanultam a leckét – azóta mindkettőnek szól, hogy pakolja ki a mosogatógépet, és majd én felügyelem.

Ahogy a világ egyre agilisabbá válik, a lassú cégeknek is muszáj lesz beszállniuk, hogy tartsák a lépést a változás ütemével. Ehhez meg kell küzdeniük a saját kultúrájukkal és az embereikben mélyen gyökerező gondolkodásmóddal.

Vegyen részt június 18-19-én Arbinger képzésünkön Ön is! További részletekért kattintson ide!


Forrás: https://www.mckinsey.com/business-functions/organization/our-insights/the-organization-blog/paradigm-shift-for-leaders

Ha szeretne még több érdekes cikket és személyre szóló ajánlatokat kapni, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre is!