Magas szintű felelősségvállalás, együttműködés és emberközpontú kultúra a vállalatoknál

A mai kor kihívásai egye inkább rákényszerítik a vállalatokat arra, hogy felelősségvállaló, együttműködésen és bizalmon alapuló, emberközpontú vállalati kultúrát alakítsanak ki. Nemrég még a munkaerőhiány volt sok vállalat legnagyobb megoldandó problémája, mára ez a krízis- és változáskezelés lett, amellett, hogy az Y és Z generációk egyre nagyobb térhódítása a munkahelyeken továbbra is tart.

Vajon hogyan lehet megváltoztatni egy egész cég szemléletét? Hogyan lehet kialakítani egy ténylegesen innovatív, magas bizalmi szintre épülő, bevonó és felelősségvállaló vállalati kultúrát?

Sok fejlesztési folyamat a viselkedés szintjén próbál hatást elérni. Ugyanakkor tetteinket, vagy akár azt, ahogy a céljainkat kitűzzük, mindig a szemléletmódunk vezérli – akkor is, ha erről tudatosak vagyunk, és akkor is, ha nem. Ha más eredményeket szeretnénk, mint eddig, akkor valóban nagyon fontos bizonyos tetteinket, működésünket, akár eljárásainkat és folyamatainkat is megváltoztatni. Ugyanakkor fejlesztési folyamatainkat úgy érdemes megtervezni, hogy a szemléletmód szintjével is foglakozzunk, mert e nélkül a változtatási kísérleteink sokkal kevésbé – a McKinsey kutatásai szerint negyed annyira – lesznek sikeresek, vagy akár még vissza is rendeződnek.

Az Arbinger Institute módszertana és programjai az emberi viselkedés és motiváció pszichológiájának 45 éves, Oxford, Harvard és Yale egyetemekkel közösen végzett kutatási eredményein alapulnak, és azt vizsgálják, mi teszi oly nehézzé, hogy emberközpontúvá váljunk.

A szemléletmódra hatva, különleges módszerek alkalmazásával fejleszt egyéneket, csapatokat és szervezeteket, hogy egy kezdeti én központú, gyakran védekezésre épülő szemléletmódot képesek legyenek egy eredményközpontú, felelősségvállaló és együttműködő kultúrává alakítani.

Ez a kultúra magasabb szintű felelősségvállalást teremt, ahol a vezetők feladata már nem a számonkérés és az emberek felelősségben tartása lesz, hanem a munkatársak oly módon való fejlesztése, hogy önmaguk is felelősségvállalóak legyenek. Hogy ne csak a saját feladatuk elvégzése, saját részlegük céljainak elérése vezérelje őket, hanem mindezt úgy tegyék, hogy közben a többiek munkavégzésére is pozitív hatással vannak. Emellett harmonikusabbá válik a kommunikáció, csökkennek a belső konfliktusok, gyorsabb lesz a döntéshozatal, nő az eredményesség, hatékonyabban kezelhetővé válnak a változások és a komolyabb kihívást jelentő helyzetek.

Ha kíváncsi rá, hogy Ön és vállalata hol helyezkedik el a szemléletmód-skálán, kérjük, töltse ki felmérésünket.

A módszertan három világhírű könyve magyarul is elérhető.

Vezetők a dobozban a szervezeti hatékonyság kérdését új nézőpontból közelíti meg: bemutatja, hogyan akadályozhatja meg az önámítás a kimagasló teljesítmények elérését.

A Béke anatómiája megindító módon mutatja meg nekünk a viszályok legbelső eredetét. Megtanulhatjuk, hogyan kezeljük az olyan konfliktusokat, amelyek felemésztik az életünket, megtudhatjuk, hogyan kerüljünk emberi kapcsolatba a legtöbb keserűséget okozó ellenfeleinkkel, és hogyan alakíthatjuk át a személyes vagy szakmai konfliktusokat.

Igaz történeteivel, egyszerű, de mélyreható útmutatásával és eszközeivel a Túllátni önmagunkon egyéneket és szervezeteket egyaránt képessé tesz arra, hogy meglépjék azt a változást, ami a legdrámaiabban javítja a teljesítményt, izzítja fel az együttműködést és gyorsítja az innovációt: túllátni önmagunkon, vagyis a kifelé irányuló szemléletmód szerint élni.

Pillantson be a módszertanba

20 perc hosszú szakmai film a módszertanról. Az Arbinger módszertan két teljesen különböző pszichológiai jellegű szemléletmódot tár fel. Ezek drámai módon határozzák meg szinte láthatatlanul, mind az egyének, mind pedig a szervezetek viselkedését, így működési hatékonyságát is – a reaktív, befelé irányuló szemléletmódot és egy proaktív, felelősségvállaló, kifelé irányuló, célorientált szemléletmódot. A film szakmai bepillantást nyújt az Arbinger módszertanba.

Ügyfeleink véleménye

Magyar vezetők gondolatai:

Az alábbi 5 perces kisfilm a magyar HR- és vállalatvezetők tréningjén készült. Bepillantást nyújt véleményükről és a képzés hatásról.

Nemzetközi vezetők gondolatai:

Ebben az 5 perces videóban egy nagy hadiipari rakéta gyártó cég női vezérigazgatójának tapasztalatairól hallhatunk. A film bemutatja, hogyan segítette a felsővezetést nehéz helyzetében az Arbinger szervezetfejlesztés. Hogyan vált ez a különleges módszer a cég legfontosabb sikertényezőjévé?

További esettanulmányokat itt talál. Nézze meg, vagy olvassa el, milyen változásokat hozott az Arbinger Institute módszertana különböző területeken, legyen az vállalati, lakossági, vagy akár rendvédelmi szektor.


Ha szeretne érdekes cikkeket és személyre szóló ajánlatokat kapni, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre is!

Az amerikai Arbinger Institute-ról az alábbi oldalon olvashat részletesen.