Működési hatékonyság fejlesztése

KIINDULÁSI ÁLLAPOT; ÜGYFÉL IGÉNY:

Egyik nyílt szervezésű 5 napos Lean Menedzser képzésünkön vett részt egy nyugat-magyarországi termelő vállalat ügyvezetője és termelés vezetője. A tréning végén döntöttek úgy, hogy alkalmanként a segítségünket kérik, ha valamilyen problémakörben, fejlesztési témában úgy érzik, tapasztalatunkkal és munkamódszerünkkel fel tudjuk gyorsítani a fejlesztésüket. A cégcsoporton belül a Lean menedzsment eszközeit még nem használták így a magyarországi gyár úttörő volt ezen a téren!

Együttműködés formái:

Sponsorshop: Első lépésben a vezetői kört hívtuk össze, hogy egyrészt ismertessük velük a Lean szemlélet alapjait, valamint azt, milyen formában kell támogassák a változásokat.

5S bevezetés lépésről-lépésre üzemenként. Havi rendszerességgel 1-1 nap területenként 4 alkalommal.

  • 1. alkalom: Szelektálás – a teljes üzemben a szükségtelen dolgok eltávolítása
  • 2. alkalom: Szervezés – cél tárolók kialakításának megtervezése, akciólista készítés, priorizálás
  • 3. alkalom: Tisztítás – teljes üzem kitakarítása, szennyeződési források kiiktatásának megtervezése, takarítási terv készítés
  • 4. alkalom: ellenőrzések megtervezése, audit kérdőív kialakítása, próba audit elvégzése

KPI-okon történő közös fejlesztés esetenként 1-2 napban tanácsadói konzultáció során:

Az európai vezetés által figyelt legfőbb mutatószámok ugrásszerű fejlesztése nem csak az üzleti sikerességet, de a cégcsoporton belüli elismertséget is növelheti.

  • „rezsi” idők elemzésével meghatározott fejlesztési területek:
    • leltár munkaidő felhasználás csökkentése
    • leszabó gépek átállási idő csökkentése SMED technikával.
  • információ áramlás fejlesztése a megrendelés (egyedi igények) felvételétől a kiszállítás utáni számlázási folyamat lezárásáig. Teljes folyamattérképezés fejlesztési lehetőségek feltárásával és akciók pontos definiálásával
  • teljes átfutási idő csökkentése katalógus termék gyártása esetén. Kiindulási helyzetben gyakran 3-4 hónapos szállítási határidővel tudtak csak megrendelést visszaigazolni, ami néha megrendeléstől való elállást is eredményezett. A teljes folyamat (beszerzés, alvállalkozói folyamatok és átfutási idők, belső tervezési és gyártási folyamatok) feltérképezése során beazonosításra kerültek azok a szükséges fejlesztések, amivel garantálni tudják a jövőben a vevő számára a maximum 6 hetes szállítási határidő betartását, ami a piacon már elfogadható.

Az Improvers Group egyedülálló lehetőséget nyújt komplex megtakarítási programok megtervezésére, optimalizálására. Legyen ez Lean, Folyamat-optimalizálás, Six Sigma vagy Refa fejlesztési projekt.

Termelés- és működésoptimalizálás kapcsolatos további információkat ide kattintva találhat!

Tekintse meg aktuális képzéseinket is!


Ha szeretne még több érdekes cikket és személyre szóló ajánlatokat kapni, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre is!