Egy izgalmas TED előadás, vajon miért ragaszkodunk a problémáinkhoz, amelyekre panaszkodunk?

A TED előadás bemutatja az Arbinger úttörő munkáját és a konfliktuskezelés egyedülálló megközelítését. Jim Ferrell, az Arbinger ügyvezető partnere előadása a “Resolving the Heart of Conflict” címet kapta, a Hampshire College-ban Amherst- Massachusetts-ben megtartott rendezvényen. Meglepő igazságokra mutat rá, amelyek megvilágítják, hogy miért is szeretjük oly nagyon konfliktusainkat és problémáinkat, amelyekre panaszkodunk.

Arbinger képzések ma már elérhetőek Magyarországon is! Ide kattintva megtekintheti őket!

Konfliktusok mindig is voltak, vannak és lesznek. A munkahelyeken, otthon a családokban, a közösségekben gyakran adódnak ellentétek. A gond csak az, hogy túl kevesen tudják, hogyan kell ezeket kezelni. A Stanford Egyetem 2013-ban megjelent, Executive Coaching Survey című kiadványában például felmérés igazolja, hogy a cégek ügyvezető igazgatói, elnökei leginkább konfliktusmegoldó képességüket szeretnék fejleszteni. Ha szülőkkel végeznének ilyen felmérést, valószínűleg hasonló eredmény születne.

De ha ilyen nagy a szükség a konfliktuskezelő képességre, akkor miért olyan nagy a zűrzavar körülötte? Az ok az, hogy a konfliktusok során, ahogy a bűvészmutatványoknál is, az igazán lényeges mozzanatok akkor történnek, amikor az ember nem figyel. Azt feltételezzük például, hogy a konfliktusban álló emberek megoldást akarnak. Ez azonban csak részben igaz. Az agresszív gyerekek szülei azt akarják, hogy az agresszív magatartás szűnjön meg; a zsarnoki főnökök beosztottjai is a zsarnokoskodás végét szeretnék elérni; a meggyengült nemzetek polgárai nyilván arra vágynak, hogy tisztelettel bánjanak velük.

Vegyük észre azonban, hogy a konfliktusban álló felek ugyanazt az eredményt akarják elérni: azt, hogy a másik fél magatartása, hozzáállása változzon. Vajon ezek után meglepő-e, hogy a konfliktusok fennmaradnak és a probléma sem múlik el?

Bővebben a módszertanról ide kattintva olvashat!


Ha szeretne még több érdekes cikket és személyre szóló ajánlatokat kapni, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre is!