“Te milyen klímát teremtesz vezetőként?” konferencia

Hogy érzed magad a munkahelyeden?

– hangzik a mindennapi kérdés oly gyakran. De mire is vonatkozik a válasz? A szervezeti klímára, a hangulatra, a benyomásokra, amik az egyes munkavállalókban lecsapódnak a hétköznapokban? Vajon mitől érzik magukat jól a munkavállalóink? És mégis hogyan viszonyul a valós vállalati klíma a kinyilatkoztatott értékrendhez és megálmodott kultúrához? Ha jobban megnézzük, a válasz nem fekete vagy fehér, sokszor egészen nagy a különbség a két dolog között, de legalábbis elmosódott a közös metszet…

És hol van mindebben a Te részed?
Te milyen klímát teremtesz vezetőként?

Egészen az elméleti alapoktól kezdve, színes példákon keresztül igyekszünk körbejárni és szemléltetni ezt a kérdéskört. Rávilágítunk arra, hogy mennyire fontos a vezető szerepe a jó vagy a rossz klíma létrehozásában, illetve fenntartásában, és épp ezért milyen nagy jelentősége van az egyéni felelősségvállalásnak mindebben.

  • Hogyan határozza meg vezetői integritásunkat, mennyire vagyunk képesek egyéni szinten is a vállalati értékrendhez hűen viselkedni?
  • Vajon viselkedésünkkel mérgező vagy emberközpontú klímát teremtünk magunk körül?
  • Mit tehetünk, ha akár egyéni, akár szervezeti szinten sérül az integritás, és így a vezetői hitelességünk kerül veszélybe?
  • Mit okoz, ha nem látjuk magunkat reálisan, illetve mi rejlik az ezzel kapcsolatos vakság mögött?
  • Milyen lehetőségeink vannak a szervezeti klíma mérésére?

A viselkedésünkkel, kommunikációnkkal kapcsolatos tudatosságunk, az önreflexiónk és önismeretünk fejlesztése alapvetően fontos, hiszen nincs jó vállalati klíma személyes felelősségvállalás és vezetői példamutatás nélkül.

Konferenciánkon minderről beszélünk és beszélgetünk kollégáinkkal és meghívott előadóinkkal, melyre Téged is szeretettel várunk!

És a „Kérdezz! – Felelek!” szekció most sem marad el.


IDŐPONT2023. április 20., 9:00-12:00
HELYSZÍNONLINE, Zoom platformon keresztül
A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

A konferencia programja

9:00

Szervezeti kultúra vs. szervezeti klíma
Ugyanaz? Vagy nagyon más? Hogyan függ össze a kettő egymással?

Tanner Anett Paula és Török Krisztina
Sämling Vállalatfejlesztés Kft.

Fel tudsz idézni olyan helyzetet, amikor olyasvalakivel dolgoztál együtt, aki arra ösztönzött, hogy a legjobbat hozd ki magadból? Volt olyan, hogy attól rettegtél, mikor szúrnak hátba vezetőtársaid? Ezek a jelenségek mind a „szervezeti klíma” fogalmához tartoznak, amely óriási mértékben befolyásolja az egyén munkahelyi tapasztalatait és ezáltal a vállalat teljesítményét. A szervezeti kultúrát és -klímát gyakran halljuk egymást helyettesítő fogalomként, pedig mást jelentenek. Az előadás ezt a pontot veszi górcső alá.


Vezetői felelősségvállalás
Hogyan adja meg egy vezető a jó vállalati klíma alaphangját?

Szilika-Iván Emőke
Sämling Vállalatfejlesztés Kft.

Míg az alkalmazottak viselkedése és cselekedetei kritikus szerepet játszanak a vállalati kultúra megszilárdításában és terjesztésében a szervezetben, a vezetők elültetik a magot, amelyből az erős kultúra kinő. Ennek árnyéka alatt kialakuló pozitív és vonzó vállalati légkör kialakításában tehát kulcsfontosságú szerepet játszik a vezetők felelősségvállalása. Járjuk körbe mit is jelent ez a soktényezős fogalom és miként tud a vállalati gyakorlatban megnyilvánulni!


„A falra kiírták, egyre talán emlékszem is…”
Értékek és integritás a szervezeti klímában

Hering Ilona
Sämling Vállalatfejlesztés Kft.

A vállalatok rendszerint megalkotják és meghirdetik saját követendő értékeiket, amiket fontosnak tartanak eredményességük szempontjából is. Milyen szerepe van a meghirdetett értékeknek valódi szerepe a szervezeti kultúra és klíma alakításában? Mit okoz a szervezetben, csapatokban és munkatársakban, ha a vezetők nem a meghirdetett értékek szerint működnek? Hogyan tud egy szervezet – és munkatársai – integráns módon működni?


A mérgező vállalati klíma
Mitől lesz egy vállalati klíma mérgező és hogyan mérhetjük ezt?

Ecsédi István és Jámbor Zoltán
Sämling Vállalatfejlesztés Kft.

Minden vezető olyan klímát tud csak teremteni, mint a benne élő percepciók és attitűdök, valamint az ebből fakadó viselkedésmódok összessége. A legnagyobb nehézség a bennünk lévő önámítás. Ez a jelenség minden emberben ott van, ellenben a vezetőknél a megsokszorozó hatás miatt létfontosságú a vezetői önreflexió fejlesztése. Előadásunk felvillant hiányokat és vállalati hatásokat. Gyakori felsővezetői dilemma az is, hogyan lehetne a belső konfliktusokra elpazarolt rengeteg energiát a szervezeti célok elérésére fordítani. Bár tudjuk azt is, hogy amit nem tudunk mérni, azt nem is tudjuk irányítani. Előadásunkban bemutatjuk az általunk ismert mérési megoldásokat, sőt lehetőséget adunk a résztvevőknek egy díjmentes felmérés opcionális kipróbálására is.


10:40

Kávészünet


11:00

A legnagyobb veszély: láthatatlan hatásunk
Hogyan ismehetjük fel, amikor jóra törekszünk, és hatásunk mégis káros?

Kocsis Dóra
Sämling Vállalatfejlesztés Kft.

Vezetőként általában jóra törekszünk, mégis gyakran előfordul, hogy nem sikerül a kívánt hatást elérnünk. Néha ezt észleljük, többnyire inkább csak sejtjük, sokszor azonban még csak nem is gyanakszunk. Vajon miért nem vesszük észre, hogy törekvéseink hogyan csapódnak le valójában? Előadásunkban ennek dinamikáját mutatjuk be egy valós példán keresztül, és olyan eszközöket kínálunk, melyekkel az efféle „vakság” kivédhető.


Vendégelőadás

Égni és nem kiégni!
Az Eisberg Kft. ügyvezetőjének legjobb gyakorlatai a fenntartható vállalati klíma megteremtésére

Gazsi Zoltán
Eisberg Kft.

Az elmúlt évek kihívásai megedzették csapatunk. Naponta változó nyersanyaghelyzet, állandó készenlét, adrenalinfröccs, izgalmas kihívások minden nap. Jómagam közel 50 éves koromban tanultam meg, hogy a pozitív stressz is stressz. A testem jelzéseit nem jól dekódoltam: én bírtam, csak a testem nem bírta. Onnantól többet foglalkoztam azzal, mi is az én utam, hogyan tudok feltöltődni, honnan kapok olyan energiát, inspirációt, amiből kollégáimnak is tudok továbbadni. Előadásomban bemutatok számos példát, vezetőként mit teszek kollegáim, az Eisberg közösség fenntarhatóságáért.


11:40

Kérdezz! – Felelek!


Az előadókról bővebben

Gazsi Zoltán
ügyvezető igazgató, Eisberg Kft.

Az évek során számos díjat nyert el, csak néhányat említve: Az Év menedzsere a társadalomért 2021. (Menedzserek Országos Szövetsége), Pro Facultate díj (Corvinus Egyetem), Jobb vezetők jobb világ díj 2022., Az év leginspirálóbb vezetője 2022.
Jelenleg a Corvinus egyetem MBA programjában, és a Managerek Országos Szövetsége memtorprogramjában mentorként vesz részt.

Agrártudományi diplomájának megszerzése után először a Mezőgazdasági Minősítő Intézetben, majd 14 éven keresztül multinacionális környezetben dolgozott, a Syngenta vállalatnál, többféle szerepkörben. 2007 óta az Eisberg ügyvezető igazgatója.
Hiszi, hogy a fejlődés kulcsa abban rejlik, hogy képesek legyünk lényegre vonatkozó kérdések feltevésére, aktuális élethelyzetünkre, munkánkra, környezetünkre vonatkozóan. Vezetői munkája során igyekszik másokat is az önismeret mélyítésére, a kitaposott ösvény elhagyására inspirálni. Fontos feladatának tartja, hogy mindennap inspirációt adjon kollegáimnak, folyamatos fejlesztésük által a cég állandó megújulását biztosítva.


Tanner Anett Paula
közgazdász, szervezetfejlesztő, coach, facilitátor, certificált Arbinger tréner,
Sämling Vállalatfejlesztés Kft.

Korábban közel 20 évig magyar vállalatok felsővezetőjeként tanácsadási, IT, logisztikai és szolgáltató szektorokban dolgozott, operatív, gazdasági és humán területeken. Azóta több hazai és nemzetközi képzésben vett részt és sokrétű tapasztalatát és tudását hasznosítva szervezetek és vezetők fejlesztésével foglalkozik. Emellett coachok, trénerek módszertani továbbképzésében, valamint egy ICF akkreditált ACSTH coach képzésben trénerként is részt vesz.


Török Krisztina
Jogi szakokleveles közgazdász, szervezetfejlesztési tanácsadó, tréner,
Sämling Vállalatfejlesztés Kft.

A bankszektorban vállalatfinanszírozási területen, később közel 20 évig kereskedelmi területen dolgozott, mint belső tréner, értékesítési vezető, illetve üzletfejlesztési tanácsadó. A versenyszektorban eltöltött évek során érdeklődése középpontjába egyre inkább az került, hogy hogyan, milyen eszközökkel lehet magas szintű vállalati kultúrát kialakítani úgy, hogy a középpontban mindig az ember maradjon.


Hering Ilona
közgazdász, szervezetfejlesztési tanácsadó, certifikált Arbinger tréner
Sämling Vállalatfejlesztés Kft
.

Szervezetfejlesztési tanácsadó, tréner.Pénzügy szakos közgazda. A Magyar Nemzeti Bankban makroelemzőként dolgozott évekig, majd érdeklődése a kommunikációs és a HR terület felé fordította. Több, mint 10 éven keresztül dolgozott ügyviteli és HR vezetőként a verseny- majd nonprofit szférában, ahol Európai Uniós projekteket is menedzselt.


Szilika-Iván Emőke
közgazdász, coach és LTEA tanácsadó
Sämling Vállalatfejlesztés Kft
.

Több mint 15 éve foglalkozik emberek és szervezetek fejlődésének támogatásával. Frankl logoterápia és egziszentenciaanalízis irányzat határozzák meg a segítői munkáját, továbbá az Eric Berne nevéhez fűződő tranzakció-elemzés (TA) és a Thomas Gordon féle kommunikációs eszköztár. Célja, hogy partnerei örömteli, együttműködő, értékteremtő és játszma mentes emberi kapcsolatokat tartsanak fent önmaguk, környezetük megelégedésére.


Ecsédi István
szervezetfejlesztési tanácsadó, tulajdonos és alapító
Sämling Vállalatfejlesztés Kft.

Az ImproversGroup és ezen belül a Sämling, FranklinCovey, N.E.W.S. és Arbinger magyarországi alapítója, fő tulajdonosa, és tanácsadója. Több mint 30 éve foglalkozik vállalatok fejlesztésével.


dr. Jámbor Zoltán
közgazdász, HR tanácsadó
Human Bonding Hungary Kft.

Doktori fokozatát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, MBA végzettségét a London Business School-on szerezte. Két évtizedes nemzetközi nagyvállalati felsővezető tapasztalattal rendelkezik, államigazgatásban, brit, amerikai és német cégeknél. Huzamosabb ideig élt és dolgozott Németországban globális HR vezetőként.


Kocsis Dóra
pszichológus, szervezetfejlesztési tanácsadó, certifikált Arbinger tréner
Sämling Vállalatfejlesztés Kft.

Tizenöt év tréneri és tanácsadói tapasztalattal rendelkezik. Arbinger tréneri és Arbinger master tréneri képesítéssel rendelkezik, amely lehetővé teszi számára további trénerek képzését és minősítését. Fő érdeklődési területe a vállalatok és vezetőiknek támogatása abban, hogy kihozzák a bennük rejlő potenciált, és hatékonyan működjenek együtt egy közös cél és küldetés megvalósításában.



A kultúraváltásban különösen fontos szerepet kap a megfelelő szemléletmód. Ezért konferenciánk nemzetközi szakértője az Arbinger Intézet lesz. Az intézet módszertana az alkalmazott pszichológia 45 éves (Oxford, Harvard, Yale egyetemek) kutatási eredményein alapul. Ennek köszönhetően mára egészen pontosan beazonosíthatóak azok a gátló, káros humán magatartások – mint pl. a negatív önérdek, az önámítás, mikromenedzsment, felelősségkerülés –, amelyek rávilágítottak a szervezeti problémák közös gyökérokára, melyen csak tudatos szemléletmódváltással lehet túljutni.

www.arbinger.hu