Vajon (megfelelően) mérjük-e szervezetünk hatékonyságát?

100 perces online díjmentes szakmai rendezvény

Miért és hogyan mérjük a szervezetünk működését, a kultúránkat és dolgozóink elköteleződését?

„Egy szervezet úgy működik, mint egy gép. Ha jól működik, akkor magas a hatékonysága, magas a profittermelő képessége, ellenben, ha el van tömődve, akadozik a rengeteg humán és szervezeti problémától, akkor gyenge teljesítményt fog leadni.”

Lövey Imre, Örömteli szervezet szerzője

Hibás gyakorlatok Magyarországon:

  • Bár sokan tudják, hogy „ami nem mérhető, az nem is fejleszthető” (Jim Collins), mégis, a Magyarországi vállalatok jelentős részének nincs semmilyen szervezeti működést vagy kultúrát mérő eszköze. Ezáltal rengeteg veszteséget egyszerűen „lenyelnek”.
  • Akik mérnek, sok esetben tanácsadók vagy HR kollégák által „összeeszkábált” formokat, vagy egyéb, nem kutatásokra épülő, nem validált, szubjektív kérdőíveket használnak.
  • A multinacionális cégek gyakran szintén nem kutatásokra épített, tanácsadók által létrehozott, Magyarországon nem validált, az anyacég által ellenben előírt megoldásokat használnak. Nincsenek hozzá magyar benchmark adatok, és nagyritkán kapnak választ a helyi vezetők az őket „feszítő” fejlesztési kérdésekre.

Következmények:

  • A vállalatok jelentős része hatalmas veszteséget könyvel el a fluktuáció következtében. Évente akár több száz millió forintnyit, hiszen ma már egy dolgozó felvétele, betanítása, a kiesett idő és lehetőségek költsége stb. kb. az éves bérköltségébe kerül.
  • A vállalatoknak többnyire csak szubjektív megérzéseik vannak a valódi fejlesztési területeik priorizálásában, és mivel sok esetben ezeket nem látják egzakt számokban kimutatva, így nem is tudnak elmozdulni. Évekig meg nem oldott problémák keletkeznek és gyűlnek a szervezetekben, amelyek a profitábilitásnak, a növekedésnek hatalmas részét fogják vissza.
  • Alacsony hatású vezetőfejlesztésekre, egyéb OD és munkaerő megtartó akciókra megy el a pénz. Mivel a hatás vagy valóban kicsi, vagy nem is mérik, ezért a felső vezetés valóban nem látja az eredményeket, és így még ezt a minimális költséget is sajnálja ezekre.

Mik a legfontosabb nemzetközi felsővezetői elvárások egy szervezeti mérés esetén?

  • Biztonságos legyen, valódi, igazolt kutatások adják az alapját. A nem hiteles kérdőíveket senki sem veszi komolyan.
  • Ne csak az engagementet mérje, tudjon választ adni a szervezeti működés és a kultúra valódi kihívásaira, hiányosságaira.
  • Megoldásközpontú legyen, mutassa meg, hogyan lehet fejleszteni a megtartást, a működési hatékonyságot, a kultúrát.
  • Többnyelvű legyen.
  • Adjon lokális benchmark adatokat, a helyi összehasonlítás miatt.
  • Validált legyen, hogy a különböző környezetből jövők is ugyanazt értsék alatta.
  • Évente visszamérhető, összehasonlítható legyen.
  • Tudjon mérni cégcsoportot, szervezeti egységeket, generációkat is.

Van-e Magyarországon jó megoldás? Kik és hogyan használják? Mik a költségei és az előnyei? Milyen az ROI? 

A webinaron való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött!

Letölthető részletes ismertető a Vállalati Kiválóság Diagnózisról:


A webinart vezeti:

Ecsédi István
Az ImproversGroup és ezen belül a Sämling, FranklinCovey, N.E.W.S.® és Arbinger magyarországi alapítója, fő tulajdonosa, és tanácsadója. Tanácsadói tevékenysége kiterjed a stratégiai menedzsmentre, vezetési kultúrafejlesztésre és az OD tanácsadás területére. Tanulmányokat folytatott az Egyesült Államokban, dolgozott és képzéseken vett részt Nagy-Britanniában és Portugáliában. Munkája mellett a Joint Venture Szövetség oktatási tanácsadója, CHAMP-tanácsadó, és az Amerikai Menedzsment Intézet tagja is volt, valamint 3 évig elnöke a Tréning Kerekasztalnak. Az EFQM Magyarországi szervezete 2018- ban beválasztotta a Kiválósági Nagykövetek közé.

Az Improvers Group több mint 30 éves múltra tekint vissza, jelenleg a három legnagyobb szervezetfejlesztő cég között jegyzik a piacon. Missziója a kezdetektől mit sem változott: a világ legjobb tudásanyagát nyújtani azoknak a szervezeteknek, amelyek a globális versenyben is az élen szeretnének maradni. Eddig több mint 50 értékes nemzetközi licence vált elérhetővé az Improvers Group munkája révén.

A cégcsoport tagjai többek között olyan márkák, mint a Sämling, a FranklinCovey, a N.E.W.S.TM Magyarország és az Arbinger Intézet. Tanácsadó gárdájának szaktudása, több évtizedes tapasztalata egyedülálló. Referenciái megtekinthetőek itt.